Wróć do logowaniaWróć do wyboru metody rejestracji
Podaj czterocyfrowy kod, który wysłaliśmy na podany przez Ciebie adres email
Sprawdź kod
Wróć do logowaniaWróć do wyboru metody rejestracji
podaj swoje hasło
podaj swoje hasło ponownie
hasło ma przynajmniej 8 znaków
hasło zawiera przynajmniej 1 cyfrę
hasło zawiera przynajmniej 1 małą literę
hasło zawiera przynajmniej 1 dużą literę
hasło zawiera przynajmniej 1 znak specjalny
hasło i hasło powtórzone są identyczne
Wróć do logowaniaWróć do wyboru metody rejestracji
Logowanie
1/100
Smakuje jak podróż odkryj kuchnie świata z nami!
Odkrywanie Smaków Świata: Przepis Na Tradycyjne Japońskie Ramen
Zapraszamy na kulinarną podróż do serca Japonii, gdzie z każdym kęsem można odczuć dziedzictwo i pasję lokalnych kucharzy. Dzisiaj przedstawiamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni japońskiej - Ramen. To nie tylko posiłek, to cała filozofia przygotowania i serwowania jedzenia. Składniki:
1 litr bulionu drobiowego.
4 jajka ugotowane na twardo.
400 g makaronu ramen.
200 g plastrów gotowanego mięsa wieprzowego lub kurczaka.
4 łyżki sosu sojowego.
2 łyżki miso paste.
100 g świeżych lub marynowanych pęczków bambusa.
Wakame (suszone algi) według uznania.
4 cebulki dymki, posiekane.
Kilka plastrów cienkiego imbiru do dekoracji.
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj sos sojowy i miso, mieszając do rozpuszczenia miso.
W oddzielnym garnku ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź i odstaw.
Podziel makaron na miseczki, na wierzch ułóż na przemian plastry mięsa, pęczki bambusa, posiekaną dymkę i wakame.
Delikatnie umieść na wierzchu po jednym ugotowanym jajku przekrojonym na pół.
Zalej wszystko gorącym bulionem. Dekoruj plasterkami imbiru.
Ramen to danie, które pozwala na duże kreatywne swobody. Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami bulionu, np. warzywnym czy rybnym, dodawać inne warzywa jak kukurydza czy różnego rodzaju kwaskowe dodatki jak japońska marynowana rzodkiew. Każda modyfikacja pozwala na odkrycie nowych smaków i tekstur.
Nasz przepis to tylko punkt wyjścia do tworzenia własnych, unikatowych wersji ramen, które idealnie wpisują się w preferencje smakowe czy dietetyczne. Dzięki temu każdy może odkryć smak Japonii na własnym talerzu, niezależnie od miejsca na świecie. Śmiej się, eksperymentuj i przede wszystkim smacznego!.